3 Eylül 2010 Cuma

deneyim projesi

Bugün bir arkadaşım anlattı. Gelirmiş ülkelerin birinde sadece görme engellilerin servis ve rehberlik yaptığı bir restaurantta yemek yemiş. Konsept aslında sadece tatma duyusuna hitap etmek, bu arada da görme engelli olma deneyimini bir an için de olsa yaşatmak.
Restaurantta sizi bir görme engelli karşılıyor ve o günün servisini kendisinin yapacağını söylüyor ve ona güvenmenizi istiyor.  Yemeğinizi seçtikten sonra rehberinizin omzunu tutarak zifiri karanlık olan bir odaya alınıyorsunuz.  Karanlık, en ufak bir ışık, bir beyazlık parlaması dahi yok. Mekan duygunuz, hacim duygunuz, kendi vucudunuz dahi kayboluyor bu siyah boşlukta.  Rehberiniz sizi masanıza oturtuyor tabağın, çatalın yerini dokunarak bulmanızı sağlıyor, paniklerseniz sizi sakinleştiriyor.  Önünüze yemeğiniz geldiğinde zar zor yiyorsunuz ve sadece tatmaya odaklı olduğunuz için yediğimiz yemek muhteşem lezzetli geliyor.
Ben bu hikayedeki kişinin engelli olma deneyimini yaşamaya gönüllü olması, bir engelliden rehberlik alması, bir kaç saat içinde olsa bu deneyimi yaşaması konseptine takıldım.  Bunu yaşamayı isterdim ama çok da korkacağıma eminim. Rehberim yanımdan ayrılırsa, elimi bırakırsa diye korkudan kalbim çatlardı.  Sonra "kör" olmayı anlamaya çalışırdım, doğuştan veya sonradan, bununla yaşamayı, ayakta kalmayı...
Tüm bunları hayal ederken kendi kendime bir proje oluşturdum. Her bireyin mutlaka ama mutlaka her sene birkaç gün engelli olması projesini.  Bir bütün gün görme engelli olup yanında bir rehberle yemek yemesini, dışarı çıkmasını, işe gitmesini ,  bir gün konuşma ve duyma engelli olup bir etkinliğe katılmasını, okuluna gitmesini,  bir gün  cp'li olup ellerini kullanamadan giyinmeye çalışmasını, kafasını bile tutamadan tekerlekli sandalye ile rehber eşliğinde markete gitmesini  deneyimlenenin projesini.  Gönüllü olunacak bir durum değil bu, şartları ve nasıl olacağı tartışılır ama senede bir kaç gün bile çok şeyi değiştirecektir eminim. Yollar, iş yerleri, okullar, ulaşım, en önemlisi bakış açısı ve zihniyet hemen değişecektir.  "bana dokunmayan yılan" meselesinden çıkacaktır çünkü, yılan her sene bir kaç gün dokunacaktır
Neden olmasın, Çok mu zor?  Ya ömür boyu engelli olmak?

2 yorum:

  1. Şartlar ve nasıl olacağı tartışılır ancak biz engelsizdunyamiz.com olarak bu projeyi uygulamaya talibiz.. Yüreğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. çok sevindim, mutlaka konuşalım

    YanıtlaSil