5 Ekim 2011 Çarşamba

saçmalama

geçenlerde çok sevdiğim bir iş arkadaşımla beraber moda dergilerinden birine bakıyorduk. "çanta çok güzel ama manken çok spastik durmuş" dedi. İlk defa duymuyordum bu benzetmeyi ondan. Daha öncekilerde susmuş, konuyu değiştirmiştim. Ayrıca o kadar çok rastlıyorum  ki bu kelimeyi bir aşağılama olarak kullananlara, normal konuşma diline geçti de ben mi bilmiyorum diye meraklanıyorum. Mesela  "sizin şirklette spastik bir herif var neydi O'nun adı"? diye sormuştu biri telefonda.
 Bu sefer uyarmaya karar verdim. "çok kullanıyorsun bu kelimeyi, kızıyorum sana" dedim usulca. Umut'un da bir spastik olduğunu , bunun bir tanı olduğunu, alay edilecek bir karakter özelliği veya bilerek yapılan hareketler sinsilesi olmadığını anlatmama gerek kalmadı. Gözgöze geldiğimizde tüm bunları yüzümden anladı ve bu konu bir daha açılmadı.
Bazen farkında olmadan çok saçmalıyoruz. Bazen bir uyarana ihtiyacımız oluyor. Keşke lise zamanlarımda beni de beğenmediğim ayakkabılar için "sakat ayakkabısı gibi" dediğim zaman uyaran biri olsaydı da şimdi Umut'a tıbbi adı atel / afo / kafo olan "sakat ayakkabılarının"  iyisini bulacağım diye ortopedicileri dolaşırken hatırlayıp utançtan yüzüm kızarmasaydı.

2 yorum:

  1. Ayşin Hanım merhaba, spastik teriminin aşağılama anlamında kullanılmasına olumlu bakmak tabii ki mümkün değil. Ancak iş arkadaşınıza öyle bir alt mesaj vermişsiniz ki, bu kelimeden tümüyle uzaklaşabilir. Oysa amaç, SP'lileri tanıtmak ve toplumla bütünleştirmek değil mi? SP'li olmayanlar daha bizim sakatlığımızın adını söylemmeye dahi çekinirlerse, bizimle nasıl bütünleşebilirler ki?

    Biliyorsunuz, ben imzamın yanına "Süper spastik" yazarım. Bu, ince bir espridir. Mesajı ise, "Ben spastiğim ve bu kelimeyle bir sorunum yok. O, bana ait özelliklerden biri..."dir.

    YanıtlaSil
  2. Şizofrenler için de yapılıyor aynı aşağılama ve çok rahatsız edici. Aslı Hanım sizin bakış açınız da çok hoş doğrusu...

    YanıtlaSil