6 Ekim 2011 Perşembe

bbc

BBC'nin sabah saatlerinde 1yaş üzeri çocuklar için yayında olan programının sunucusu tek kolu olmayan bir engelli. İsmi Carrie Burnell. Program bugün  hala devam ediyor mu bilmiyorum ama araştırırken 2009 yılında Carrie yayına ilk çıktığı günlerde izleyicilerden hem olumlu hem de olumsuz tepkiler almış. Olumsuz tepkilerin başında "çocuklarımızın psikolojisi bozuluyor" cümlesi geliyormuş. Sonra "kabus görüyor" en son da da "korkuyor"
BBC programının ve sunucusunun yanında olmuş ve programı değişiklik yapmadan devam ettirmiş.
Bu konu hakkında okuduğum yazılarda 2-4 yaş çocuklarının sadece "O'na ne olmuş? Koluna ne olmuş?" sorularına cevap aradıklarını ve eğer basitçe açıklanırsa "bu şekilde doğmuş" veya "bir kaza geçirmiş, ama bu istediği herşeyi yapabilmesi için bir engel değil" gibi açıklamalarda bulunulursa çocuğun tatmin olup programı seyredip sunucunun koluna bir daha hiç takılmayacağı, kanıksayacağı anlatılıyor.  Sorunun çocuklarda değil, anne babaların tutumlarında olduğunun üzerine bastırılıyor.
Carrie Burnell ise "benimle karşı karşıya kalan çocukların aileleri çocuklarının sorularına cevap verirken "ters bir şey söylerim" endişesi ile zorlanıyorlar. En kötüsü de çocuğu susturuyorlar. Halbuki evlerinin rahat ortamında ben ekrandayken sorulara basit yanıtlar vererek durumu kolayca çözebilirler" diyor.
BBC'yi bu uzun süreli yayını için tebrik ediyorum. Çocukları fanusta büyütmemeyi seçtikleri için, eşit hak ve özgürlükleri savundukları için, ve de gelen tepkilere aldırmayıp doğru bildikleri yoldan şaşmadıkları için.  Ayrıca aynı programda senelerdir "işaret dili"nin de öğretildiğini belirtmeden geçemeyeceğim.
Ya aynı programı alıp Türkiye'ye uyarlasak? Neler olur acaba?  O saçma sapan dizileri, yarışma programlarını, şovları alıp Türkleştirerek yayınlarken araya bir de bunu katmayı akıl edebilen birleri olsa?

3 yorum:

  1. keşke elimde sihirli bir değnek olsaydı ve ben bunu yapabilsem türkiye'deki izlenim oranı ne olurdu bilemem ama çoğu ailenin çocuklarının eğitimde ve hayata bakış acısından yararına olacağına inanabileceklerini düşünüyorum.keşke dediğiniz gibi olsa...ayrıca bende tebrik ediyorum hem sizi bizi bu konuda aydınlattığınız için,hemdeBBC'yi tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Yazınız için teşekkür ederim. Ben de farklı sorgulamalar ve farkındalıklara kapı açtı. Hemen paylaştım:
    http://cocukluyuzbiz.blogspot.com/2011/10/bir-baska-blogtan-hos-bir-yaz-paylasm.html
    Sevgiyle,
    Sedef

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil