12 Ocak 2011 Çarşamba

türkmence

"Umut Türkmence anlıyor" diyorlardı bana ne zamandır.  Bakıcı ablası Türkmen Umutun. Yakın arkadaşı da, onun arkadaşı da, arkadaşının arkadaşı da .Gülüyordum, "size öyle geliyordur" diyordum. "Nereden anladınız?" deyince de "Türkmence komik bir şey söyleyince gülüyor"" diyorlardı. "Siz gülüyorsunuzdur da ondan" diyordum "hayır" diyorlardı, "bizden önce gülüyor". "Sesinizin tonundan anlıyordur" diyordum, "kıkırdıyorsunuzdur ondandır."
Her gün 5 ile 7 arası sitedeki çocuklar bakıcılarıyla beraber oyun odasında buluşuyorlar. Çocuklar oyun oynarken onlarda ya Umut'u yürütoyorlar, ya çocuklarla ortak oyun kuruyorlar yada şarkı söylüyorlar ,bu arada da bol bol kendi dillerinden sohbet ediyorlar.  Bir tür oyun grubu, küçük çapta bir ana okulu.
Geçen gün koşa koşa bana geldiler  "test ettik, anlıyor, Umut Türkmence anlıyor!" "nasıl yaptınız?" dedim. "Sen Sül ablayı seviyor musun? diye sorduk ayyy dedi."
Umut seviyor musun sorusuna "ayyy " diye cevap verir, sevmiyorsa "ıııhh."
Soru sorulduğunu anlamış olsa sadece kafasını sallayıp cevap verirdi diye düşünüyorum demek ki gerçekten öğrenmiş Türkmenceyi
Şu küçük kafa neleri çözmüş, hayret ki ne hayret...
(fotograf: adele enersen)

2 yorum: