6 Şubat 2012 Pazartesi

sakat

Şu "sakat" kelimesine alışamadım.  Küfür gibi, aşağılama gibi, hor görme gibi...  bana çağrıştırdığı bunlar, ama Pınar mesela "sakat" kelimesiyle barışık,  kavram olarak kullanan da çok var. Ben henüz oralara gelmedim, daha çalışmadım.
Umut yaşlarda bir çocuk yanıma geldi dün. Ben tekerlekli sandalyeyi itiyorum, Umut keyifle şarkı söylüyordu. Bir cafeden çıkıyorduk. Umut orada bulunduğumuz an boyunca hep desteğimle yürüdü, garsonlarla oynaştı, o çocuk da oradaydı, bir an bile dönüp bakmadı. Yanından geçtik, ilgilenmedi, ne zamanki Umut'u tekerlekli sandalyeye oturttuk fal taşı gibi açılmış gözlerle bizi izledi, merak etti. Sonunda tam kapıdan çıkarken yanımıza geldi.
"bir şey soracağım, çocuk sakat mı?" dedi. Yutkundum. Hep bu ilk an provalarını yapıyorum, bloga yazıyorum, arkadaşlarıma anlatıyorum ama şimdiye dek "sakat mı?" diye soran olmamıştı. 
Küçücük bir an gözlerim çocuğun anne babasını aradı, çocuklarının sorduğu soruyu duysunlar istedim, göremedim.
"öyle denmez ama evet " dedim,   çocuğun gözünün içine bile bakamadan hızla uzaklaştım oradan. Sonra gülme tuttu "yetmez ama evet" gibi bir şey söylemişim. Madem "evet" o çocuk sakat işte, ne diye işi çetrefilli hale getiriyorsun?  Alış artık!

2 yorum:

  1. Neden çocuğun anne babasını aradınız?Anne ve babası çocuğunun sorusunu duyduğu zaman ne tepki vereceğini düşündünüz?Küçük çocuğun kullandığı "sakat"kelimesini "engelli" diye değiştirdiğinde kendini daha mı iyi hissedecektin?
    Bu küçük çocuğun yüzüne niye bakamadığınızı düşündünüzmü? Gülme krizi gerçek bir gülme mi yoksa sinirlenme belirtismi?
    Küçük çocukların duyguları saf ve temiz kirletilmemiş işlenmemiş .Gerçeği duymak sizi sarsmış.Sakat kelimesi sizi yaralamasın.Henüz siz kabullenemiyorsunuz diye düşünüyorum.Başkalarının merhametine ,ilgisine,nezaketli sözlerine,acımasına ihtiyaç yok.Riya dolu bir yaşam istenmez.Zavallı çocuk değil bizim sakat çocuklarımız..Zaten bütün sorun burda ya "ötekileştirme" Benim taktiğim ise "Sakat "diyorum.Baldıran etkisi yapıyor ŞOK ları onlar yaşasın.. Bu arada bu taktiği oğlum bana öğretti . sevgi ile kal

    YanıtlaSil
  2. çok haklısın, çok ama çok haklı! Bu yazı zaten tamamen öz eleştri. Aştım gibi zannedip de aşamadığımın hikayesi. Sakat dese ne olacak, engelli dese ne olacak? Gülme ise sinirden değil, gerçek gülme, yaptığım saçmalığın farkındalığı aslında. Yazıların beni sevindiriyor, teşekkürler

    YanıtlaSil