18 Aralık 2011 Pazar

damla anne oluyor


Bir kaç gün sonra anne olacaksın Damlacım, bambaşka bir hayatın kapısından geçeceksin.  Sana herkesin söyleyeceği klişeleri sayardım annelikle ilgili, ama benim söyleyeceklerim başka.  Benimkiler bebekle değil seninle ilgili.
 Ben başka türlü bir anneyim biliyorsun, engelli çocuk annesi olmak herşeyi daha net görmemi sağlıyor. Normal çocuk annelerinin göremedikleri, farkında olmadıkları şeyleri görüyorum ve neyin önemli, neyin önemsiz olduğunu bilebiliyorum.  Özellikle de hiç dert edilmeyecek şeyleri.

 İlk günlerin sarhoşluğu geçtikten sonra sorumluluk duygusu kulaklarından fışkırmaya başlayacak. Kaplan kesilip herşeyi yapmaya, her işe koşmaya çalışacaksın.  Zannedeceksin ki bebek için en iyi olanı sen biliyorsun, bir tek sen yapabilirsin. Doğru belki, ama hepsini her zaman, her an sen yapamazsın.  Paylaş.  Bebeği eşinle paylaş.  Sakın "yapamazsın, tutamazsın, yıkayamazsın, vs." deme.  Kimse bunları bilerek doğmadı, o da öğrenecek ve yapacak.  Belki bazı konuları senden de iyi kıvıracak.
Kendin için bir şeyler yapmaya başladığında, işe, arkadaşlarla kahveye, spora, kuaföre hatta markete bile gittiğinde, kalbin sızlayacak ve vicdan azabı çekeceksin.  Sakın bu duyguya yenilme.  Kendin için iyi olanı yapmayı ihmal etme.  Sen iyi oldukça o iyi olacak, bunu sakın unutma.  Saçını süpürge eden ve bunun için mutsuz eden annelerden olma.
Rahat ol, gönlünü geniş tut ki o da rahat büyüsün.  Korkularını, heveslerini ona yansıtma, senin bir benzerin olmasın, kendini bulsun.  Gözün hep üstünde olsun ama o bunu anlamasın.
O'nu başka çocuklarla kıyaslama. Gelişimini, yapabildiklerini, yapamadıklarını yaşıtlarıyla yarıştırma. O bir tane, tek, sadece sana ait.  O'nu olduğu gibi sev ve hep cesaretlendir.
Biraz büyüyünce yeni akımlara, trendlere kanıp oradan oraya koşturtma. " Kaliteli zaman geçirtmek" kavramını abartma.  Bırak biraz canı sıkılsın, bırak biraz hayat yavaş aksın.  Canı sıkılan çocuk yaratıcı olur, kendine zevk alacağı uğraşlar bulur ve belki de ileride bu uğraş mesleğine dönüşür. Kitap okumasını istiyorsan önce sen oku, spor yapsın istiyorsan önce sen yap. Önce sende görsün, sen onun idolüsün.
Çok büyük bir iş yaptın, bir insan yarattın.  Şimdi onun nasıl bir insana dönüşeceği de senin elinde. Kolay gelsin. Her ne olursa olsun mutlu olmasını önceliğin yap, gerisi kendiliğinden gelecektir.
Hep mutlu olun.

6 yorum:

  1. Pırlanta gibi bi kalpten damlayan ömürlük sözler bunlar. En sancılı dönemimde nasıl da ışık oldu. Çözemediğim soruların cevabı nasıl bulundu... Dilerim yazdıklarını gerçekleştirebilme gücüne, sabrına ve şansına sahip olurum. Hep birlikte hep mutlu olmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel yazmışsın. Dilerim sizlerde hep mutlu olursunuz.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bir yazı olmuş, yazdırıp duvara asılacak kadar güzel.

    YanıtlaSil
  4. özlem kavlak24 Ocak 2012 11:11

    Merhaba, çok beğendim yazınızı sadece çocuğu olacaklara değil aynı zamanda belli korkular yüzünden çocuk yapmaktan korkan çekinen bana da çok faydalı oldu ellerinize düşüncelerinize sağlık... ayrıca sizi tanımama bu siteyle tanışmama sebep olan mia postaya da teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Bloğunuzda güzel ve iyi paylaşımlarınız var iceblue design firması olarak yorumlarınızın devamını bekleriz.

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşınız için öyle güzel temennilerde bulunmuşsunuz ki...Bende cpli bir çocuğun annesiyim. o yüzden çok iyi bilirim bir bebeğin başını tutabilmesinin, dönebilmesinin, heceleyebilmesinin, yürümesinin ne kadar önemli, ne kadar muhteşem bir şey olduğunu. oysa normal çocuk büyüten bir aile anlamaz bile bunun önemini. vakti geldi yürüdü, konuştu v.b. olur onlar için.
    Sabahlara kadar nöbet tutturuyor oğlumuz bize, uykusuz, huzursuz, zor günler ve geceler...Allah hepimizin yardımcısı olsun. inşallah evlatlarımızı hayata kazandırabiliriz. sevgilerimle. Sevgi

    YanıtlaSil