11 Mayıs 2011 Çarşamba

bebek

Bu tüp bebek tedavisi ile doğmak istemeyen bir bebeğin hikayesidir.

Bu yıllar öncesinde annesinin rahmine düşen ama zor koşullar, gergin ortam ve sağlıksız şartlar gerekçesi ile milimetrelerle ölçülen bedeni daha kalp sesi bile işitilmeden oradan alınmış ama ruhu rahimde kalmış bir bebeğin öyküsüdür.
Bebeğin şimdilerde 7 yaşında olan bir ağabeyi bulunmaktadır. Çok ağır bir hastalıkla doğan ve son hafta kontrolüne kadar problemi bilinemeyen ağabeyi türlü ameliyatlar ve tedaviler sonucunda sağlığına kavuşmuş ama ağır engelli kalmıştır. Hala minicik bir bebek gibi bakıma muhtaçtır.
Anne, çocukları çok sevmesine ve hep kalabalık bir aile düşlemesine rağmen ilk çocuğunun durumundan dolayı ikincinin hayallerini hep ertelemiştir. Aynı sağlıksızlığın tekrarlanması endişesinin yanı sıra ilerideki hayatlarında ikinciye birincinin sorumluluğunun yüklenmesinin büyük haksızlık olduğunu düşündüğünden, ayrıca ikinciye verecek enerjisi olup olmadığından hep şüphe duymuştur.
Ama bebek tüm bunların bilincindedir. Bu hayata gelmeyi ve bu aileyi seçmeyi kendi istemektedir. Tıpkı sağlıksız doğan ilk çocuğun bu aileyi seçerek dünyaya gelmesi gibi. Sabırla bekler. Tüm şartların düzelmesini, ağabeyinin en keyifli, sıhhatli olduğu, anneye olan bağımlılığının sosyalleşme ile biraz da olsa koptuğu anı bekler. Annenin iş yükünün azalmasını, sağlığına çok daha önem verdiği anı kollar. Annesinin “tamam şimdi hazırım işte” dediği, artık doktorlardan, iğnelerden testlerden ve hastane kokusundan korkmadığı anı bekler.
Anne de tüm bu zaman içinde kendini dinler. Acaba’ları, belki’lere dönüşür, gittikçe cesaretlenir. “tamam şimdi!” dediği an eşiyle beraber bir doktora görünür. Türlü testler sonucu hem annede hem de babada yaşanılan bunca zor zamanın belirtileri olan üreme zayıflıkları bulgulanır. Doktor tüp bebeği önerir, anne kabul eder. Zahmetli bir işlem olduğunu bilse bile artık hazırdır. Doğumunun üzerinden 7 , kürtajının üzerinden 5 sene geçmiştir.
Anneye ilk günlerde yapması gerekenler anlatılır ilaçlar eline tutuşturulur. Anne diğer günlerde olacakları sormaz çünkü bilmek istemez, sadece ilk haftanın iğneleri elindedir. Çevresinde tüp bebek tedavisinden yıprananları, defalarca deneyerek başaranları veya başaramayanları , extra hormonların yarattığı etkileri bilir. İlk hafta ne yazık ki aileden uzakta dünyanın diğer ucunda bir iş seyahatinde tek başına geçekleşecektir. Anne bundan huzursuz olur ama kimseye belli etmez. Bir yandan da gelecek olanı artık çok istediğinden sesini çıkartmaz, işi bir sonraki aya atmaz.
Uçakta heyecandan uyuyamaz ve regl olmayı bekler, ertesi gün ilaçları dolaptayken bekler, sonraki gün yollardayken bekler. 1 hafta geçer ama hala bir hareket olmaz. Bebek annesini duyar ve istediğini bilir. Annesi hazır olduğunda kimselere zahmet vermeden sessizce rahimde belirir.
Anne şehre döndüğünde daha evin kapısından içeri girmeden laboratuara koşar, testini yaptırır. Sonucu almaya oğlu ile beraber gider ve oğlunun kulağına fısıldar “bir kardeşin olacak…”

Bu tüp bebek olarak doğmak istemeyen özel bir ruhun ilk hikayesidir.

23 yorum:

  1. Ne kadar sevindiğimi bilemezsin. Bu bebek herkese iyi gelecek, çok çok iyi gelecek. Nedense öyle hissediyorum. Sabahın en güzel haberi bu.

    YanıtlaSil
  2. Çok mutlu oldum umarım herşey gönlünce olur

    YanıtlaSil
  3. gece okudum sizi, bu sabah yinede bakmak istedim,hissettim sanırım bu kadar güzel bir yazı okuyacağımı... çok sevindim çok...

    YanıtlaSil
  4. Göz yaşlarımı tutamadım. Ne kadar sevindiğimi anlatamam. Çok iyi olacak herşey, eminim.

    YanıtlaSil
  5. muhteşem bir haber bu....sağlıkla gelsin özgür ruh.

    YanıtlaSil
  6. bu mutlu haberi önce arkadaşım selda özdemir,den telefonla öğrendim.okumuş heyecanla ve mutlu bir sesle süprizi verdi.hemen açtım bilgisayarı okudum çok sevindim.bu umutada sizede çok iyi gelecek.herşey gönlünüzce olsun...

    YanıtlaSil
  7. Sahi mi? Gerçekten mi? İnanamadım, iki kere soruyorum işte. Çok çok sevindim. Tebrik ederim. Çok keyifli, rahat ve huzurlu bir hamilelik dönemi diliyorum.
    Sevgiler,
    ç.

    YanıtlaSil
  8. Bu nasıl bir şeydirki benimde gözlerim doldu.Yazı dilin çok iyi ondanmı tanımadan seni ve aileni seviyoruz ondanmı?:) Ayşin çok ama çok tebrik ediyorum.Herşey gönlünce olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Çok sevindim, tebrikler. Herşey gönlünüzce olsun.

    YanıtlaSil
  10. inanılmaz çok sevindim, sağlıkla doğsun inşallah! herşey sizin gönlünüzce olsun.
    hayırlı uğurlu olsun defalarca...
    sevgiler
    gorki

    YanıtlaSil
  11. Çok mutlu oldum çok! Hepinize tebrikler; Umut'a abi olmak çok yakışacak :)

    YanıtlaSil
  12. Nasil sahane bir haberdir, pazar gununden beri icim icime sigmiyordu sevincten:)Tebrikler,tebrikler,tebrikler!

    YanıtlaSil
  13. Çok sevindim :) Dün okudum çok heyecanlandım birşey yazamadım, bu sabah tekrar okudum, daha sakinim :) İnanın çok sevindim, hepiniz için özellikle de Umut için harika bir haber bu :)

    YanıtlaSil
  14. Ailemize bir bebek daha geliyor ha?
    Yaşasın!!!

    YanıtlaSil
  15. herkese çok çok teşekkür ediyorum ! İnşallah sorunsuz bir hamilelik yaşarım ve sağlıklı bir bebek kucağıma alırım. Dualarınızı ve yolladığınız pozitif enerjiyi neredeyse hissedebiliyorum, iyi ki varsınız

    YanıtlaSil
  16. Çok sevindim, çok. Güzel günler görürsünüz birlikte inşallah. Tüm kalbimle diliyorum...

    YanıtlaSil
  17. Ayşin' cim,

    Küçük Şuşu muz geliyor dimi????
    Belkide 23 ocak 2012 de...

    Allahım, bu isteğimizi yerine getir ne olur.

    Alev Balta..

    YanıtlaSil
  18. Ayşin cim, Biz kendi bloğumuzu Şule nin adına açtığımız için benim sana yazdıklarımda onun da ismi otomatik çıkıyor. Seni üzdüysem özür dilerim..
    Alev

    YanıtlaSil
  19. süper bir haber bu.. tebrikler..

    YanıtlaSil
  20. Boğazım düğüm düğüm oldu ama sonra sevinç kaldı geride...

    YanıtlaSil
  21. benim niye gözlerim doldu bilemedim ama çok çok sevindim, tebrikler:)

    YanıtlaSil
  22. tüm bu güzel dileklerin gücü adına.....

    YanıtlaSil