10 Aralık 2010 Cuma

uyudu mu acaba?

uyudu mu acaba?
beni görürse uyumaz diye  düşündüğümden kendimi kapattığım yatakodasında içim geçmiş, şimdi uyandım, hiç ses gelmiyor içerden, uyudu mu acaba? Ne kadar iyi olur aslında uyusa, gece burnu tıkandı sık sık uyandı, biraz dinlenir hiç olmazsa.
Ellerim traş köpüğü kokuyor. Az önce oynadığımız oyunu düşünüyorum. Fizyoterapistin verdiği ödevlerden biri. "Ellerine traş köpüğü sık ve cam bir yüzeye ellerini açarak köpüğü sıvat." Yaptık bir şeyler ama zor oldu, dengede tutmaya çalıştık gövdesini, canı sıkıldı, itiraz etti, ellerini sıkmayı tercih etti açmaktansa.
uyudu mu acaba?
uzandığım yerden diğer anneleri düşünüyorum, diğer çocukları. İzin veriyorlar mı acaba böyle oyunlar oynamalarına? Kocaman bir kaba doldurulan fasulyeler ve farklı biçimlerde makarnalara ellerini sokup karıştırmalarına? Ya su dolu bir tepsiye şap şap vurmalarına? El ve parmak gelişimi için ne kadar önemli olduğunu bilseler kesin birlikte oynarlar diye karar veriyorum.
uyudu mu acaba?
Birden dün akşam fizyoterapistimizin bahsettiği aile geliyor aklıma. 10 aylık bebeklerinde otistik bulgular çıkınca tanışmışlar. Aile aristokrat, oldukça zengin. Bizimki sorunca "ce-e oynayınca verdiği tepkiyi" "biz asla öyle aptal oyunlar oynatmayız çocuğumuza "cevabı almış.. Küçülürlermiş gibi, toplumdaki yerleri sarsılırmış gibi bir iğrenmeyle. "Asıl "diyor "bunlar oynanmalı tüm çocuklarla anneannelerden kalan o eski oyunlar, kitaplarda yazanlardeğil. Ne biliyorsa büyüklerimiz biliyor gerisi yalan dolan." Duyusal bütünleme için en gerekli olanlar.
Uyumamış, öksürüyor...
(fotograf: adele enersen)

4 yorum:

  1. canım benim Allah kolaylık versin..biz de oynuyoruz öyle oyunlar..çünkü ben de eski oyunları severim..:))grip mi oldu geçmiş olsun..öperim yanaklarından çokça

    YanıtlaSil
  2. Bir aylık olduğundan beri oğluma bakan teyzesinden öyle şeyler duyuyorum ki geçen gün ağlamak istedim. Oğlumdan önce baktığı otistik bir bebeği annesinin uyusun diye saatlerce ağlatarak yapayalnız bıraktığını, yemek saatinde yemek yemezse sonra açlıktan ağlasa da yiyecek birşey vermediğini, bakıcısının annesinden gizlice bebeğe yemek götürmeye çalıştığını, sudan korkan zavallı çocuğu banyoda küvetine bırakıp ağlattığını vs. vs. En acısı da bunların hepsini eğitim adına yapıyor. Kısacası oyun oynamak bir tarafa çocuğuna sarılmayı bilmeyen anneler de var. Size ve muhteşem oğlunuza sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  3. Sadece sevgi ve selamlarımı göndermek istedim :)

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederim hepinize!

    YanıtlaSil