7 Mart 2011 Pazartesi

türkan sabancı

Türkan Sabancı ile tanışmak istiyorum. Onunla karşılıklı oturup elini ellerimin arasına alıp, gözlerinin içine bakarak "üzülme artık.." demek istiyorum. "üzülme..."
Türkan hanım'ın Metin adında CP'li bir oğlu var. Muhtemelen ben yaşlarda. Türkan Hanım ne zaman bir ropörtaja çıksa, ne zaman televizyonda bir programa katılsa konu dönüp dolaşıyor ve Metin'e geliyor. Soruyorlar "sağlığı nasıl?" "ne hissediyorsunuz?"  Metin'in hangi kelimeleri söyleyebildiğini anlatıyor annesi, eve geldiğinde nasıl sevindiğini, o yokken kendisini nasıl aradığını, babasını özlediğini , her gün mutlaka sorduğunu, kendisi de terki diyar ettikten sonraki endişelerini .Aynı benim anlattıklarım gibi.
 Oğluna olan yüce sevgisini anlatırken Türkan hanım hep bir iki damla yaş düşüyor gözlerinden. Medya işte bunu bekliyor.  Dinlemedikleri ve umursamadıkları her hallerinden belli olan programcılar alt yazıyla "down sendromlu" diye yazıyorlar Metin için.  Yetmiyor ertesi günün gazeteleri "down sendromlu" diye tekrar ediyor Türkiye'ye koskoca bir hastane ve okul bağışlamış adına da "Metin Sabancı Spastik Çocuklar Vakfı" kurulmuş Metin için..
Aslında demek istiyorlar ki "koskoca Sabancı'ların bile parası fayda etmiyor bu çocuk için, bakın kadın zengin ama mutsuz, bakın parayla saadet olunmuyor, bakın ve sevinin."
İşte Türkan Hanım başlayınca anlatmaya,  bu koca dünyada onu dinleyen, ne söylediğini anlayan bir tek benmişim gibi geliyor. . Bana Umut'un 20li yaşları deviremeyeceğini söyledilerinde İsveçli doktorlara ilk bahsettiğim kişi, özel bakımın mucizesi Metin. Sabancı müzesini her gezdiğimde bahçesinde, balkonunda, salonunda hayal ettiğim kişi Metin. Umut bir gün hazır olduğunda ilk başvuracağım okulun adı Metin. Benim için özel kişi Metin.
O yüzden Türkan Hanım'ı gördüğüm anda ekranda, kendisini bulup  kulağına fısıldamak istiyorum "sen çok güçlü bir kadınsın, çok ama çok güçlüsün, binlerce çocuğun eğitimini, tedavisini sağlıyorsun, sakın bunların oyununa alet olma, kendine "yazık" dedirttirme. Oğlun bir mucize, onunla gurur duyduğunu herkese göster! Sakın üzülme, o'nun o kocaman gülümseyen yüzüne bak ve mutlu ol"
Belki kızar bana, belki "sen daha yolun başındasın" der "hele bir yaşlan da gör" der, bilmiyorum, ama olsun, konuşmak istiyorum.

1 yorum:

  1. Akraba evliliği konusuna değinmemeniz şaşırtıcı.

    YanıtlaSil