19 Nisan 2012 Perşembe

yemekteyiz

Eşimle yemekteyiz, uzağa değil, eve yürüyüş mesafesinde yeni açılmış bir restauranttayız. Oğlan arkadaşı küçük Sarp’ın evinde oyunda. Bir ara lavaboya gidiyorum ve gözüme engelli tuvaleti çarpıyor. Hoşuma gidiyor. Görünen, sık rastlanır bir şey değil çünkü. “hep eleştiriyorum” diyorum içimden “ tebrik de etmek gerek” İşletmeciyi arayıp bulmadan önce girişe tekrar göz atık rampa olup olmadığını kontrol ediyorum. Küçük bir basamak var ama rampa yok, “bunu da söylemeliyim” diyorum içimden. İşletme müdürünü gösteriyorlar, adamın bulunduğu masaya doğru yürürken içimden yapacağım konuşmanın provasını yapıyorum. “tuvalet için teşekkür edeceğim ama şu küçük rampa işini de hallederseniz mükemmel olacak diyeceğim, o da bana teşekkür edecek ve birbirimize iyi akşamlar diyeceğim ve gideceğim.

Yok ama öyle değil işte, burası Türkiye konuşma aynen şu şekilde gelişiyor;
-Merhabalar, sizi tebrik etmek istedim, çoğu kişi düşünmüyor, işletmenize bir engelli tuvaleti yapmışsınız, çok teşekkürler duyarlılığınız için.
-tabi ki, tabii ki, yapmak gerek, birkaç teknik aksaklık ve eksiklik var onları da halledince daha iyi olacak.
- girişe de rampa yapsanız çok iyi olur büyük problem çünkü bu basamak.
-var rampamız, her zaman orada durmuyor kenara alıyoruz, engelli müşteri geldiğinde kapıdaki çocuklar rampayı yerleştiriyor yerine.
-e bu da bir çözüm tabii, ben de oğlumla beraber rahatça gelebilirim artık buraya, görüşmek üzere tekrar tebrikler
-aaa oğlunuz mu engelli? Kaç yaşında?
-8
- nesi var? sonradan mı oldu? Akraba evliliği mi?
-yok doğuştan
-ah ah ah, ben çok iyi biliyorum, benim de yakınlarımın 2 çocuğu engelli , biri akraba evliliği, biri doğuştan oksijensiz kaldı, şimdi 30lu yaşlardalar.
- ya evet, öyle işte, ben gideyim.
-ama ne mutlu ona sizin gibi bir annesi var çok iyi bakıyorsunuz, ilgileniyorsunuz
-e çocuk sahibi olmak öyle bir şey değimli, yapıyorsanız, bakacaksınız elbet.
-ama bakmayanar da var, sizin tek çocuk mu?
-evet, ben gideyim artık, eşim bekliyor.
-neden ikinciyi yapmadınız? Anlıyorum aslında cesaret edemediniz. Ama normal de olabilir. Ben çok iyi biliyorum bu konuyu içi sizi yakar tabii dışı beni, Var tanıdıklarım sizin gibi.
-ya yaa, hadi iyi akşamlar
-gelin mutlaka, oğlunuzu da getirin, yardımcı oluruz biz
-iyi akşamlar

Ööffff, daralıyorum hem de çok. Neye niyet neye kısmet oluyor yine. “eltimde de var” durumu yine karşıma çıkıyor. Kızmıyorum. Herşey iyi niyetli belli ki, ama şu acıma duygusunu iliklerime kadar hissediyorum. Bir taraftan da komik. Adam komik, söyledikleri komik, o lüks lokantanın kapısında niye ikinci çocuğu yapmadığımızın konuşmasını yapmak komik. Gülüp geçmek lazım ama 1-2 saat geçsin üstünden öyle kahkahamı atarım

7 yorum:

  1. bencede! neden 2. çocuk yok.tabi geçen haftanın heyecanlarından sonra bu soru komik.neyse siz hepsine birden gülün...umutun yeni resimlerini görelim.

    YanıtlaSil
  2. simdik bu tam venn diagrami olmus cunku bu niye tek cocuk konusu, engelli veya engelsiz tek cocuklu her annenin karsilastigi bir soru. insanin ozel hayatiyla ilgili olmadik sorulara gulup gecmekten baska care yok galiba gercekten. benden buna bir iki ornek belki seni guldurmese de gulumsetir: taksi soforlerinden annemin komsularina adini bile bilmedigim bilimum insanlardan: niye yurtdisinda yasiyorsunuz? donecekmisiniz? ve bu sorulara memlekete camur atmadan dikkatlice verilen tum cevaplari takibeden daha da detayli kisisel sorular. senin yuzunden donmuyorum diyemiyor insan tabi :) ayrica evliliginin ilk 7 senesini cocuk yapmadan gecirmis bir insan olarak bana evlimisin cocugun var mi kac yildir evlisin niye cocuk yapmadiniz istemediniz mi olmuyor mu diye soran her es dost akraba ve teyzeye bana cocuk yetistirmek icin gereken sabri ogrettikleri icin buradan tesekkuru bir borc bilirim.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. 1 ay önce bursa dayım
    Tiyatro oyunumuz var her zaman ki organize işleri tamamlamak için oyunculardan önce gidiyorum
    Vali bey emniyet müdürü birkaç holding görüşmesi yapılacak öğlen yemeklerinde metro alışveriş merkezini tercih ediyorum. giriş kaç merdiven yok asansör bekleme derdi yok...
    engelli tuvaleti kocaman olan bir avm tamam süper, yoruldum tuvaletine ulaşmak için yürüdüm yürüdüm yürüdüm neyse ulaştım... elimde iş çantam ve pc çantamı lavaboya sıkıştırdım heryer kutu deterjan pas pas tekerlekli sandalyeli bir arkadaşım giremez "bende engelliyim" Engelli bir iş kadını olarak bana görülen bu hakka çok kızdım hemen danışmaya yürüyerek şikayet dilekçesi için kalem rica edebilirmiyim dedim. kız yüzüme baktı ve şikaaayet kutuları kasalardaki çıkışta oradan alabilirsiniz dedi. "yine kan ter içinde yürü yürü yürü 7.kasa ya geldiğimde geçebildim diğerleri kapalıydı. şikayet kutusu bulduğumda yorgundum ama yazmaya halen gücüm vardı "hmm ad soyad telefon adres ve bildirim" Ben Engelli bir iş kadınıyım engelli tuvaletinizdeki depo uygulaması beni çok rahatsız etti ben engelli bir kadın olarak bunu hak etmiyorum... lütfen mavi kapak toplayıp acıtasyon yaratmak yerine lütfen bizlere ait olan yerlere saygı gösteriniz... inanın bu kapak toplamaktan daha harika bir duygu verecek size..."Nokta" bugün gelen telefon metro genel müdürlüğünden engelli kavramı ve bilgisi olmayan bir bayan selen hanım hatta" merhaba ben selen şikayet kutusundaki engelli tuvaletleri için yazdığınız yazı için arıyorum" evet buyurun diyorum " Hanımefendi avm merkezimizde tuvaletlerimizin yakınında depolar bulunmuyor engelli tuvaletleri çok ! kullanılmadığı için arkadaşlarımız engelli tuvaletini kullanıyorlar arada" ee iyide kaç bin metre karelik alan neden küçük bir depo ayrılmadı? " elimizden geleni en kısa zamanda yapacağız efendim merak etmeyiniz! iyi günler dit dit dit" telefon kapanır sorun çözüldü!!!
    Evet umut şanslı huzurlu harika bir ailesi olduğu için şanslı yanında oldukları için şanslı ;))
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Oğlum Aydın Üniversitesi'ni kazandı.Oleyyy yaşasın koşa koşa yazılmaya gittik.Kapıdan içeri girer girmez kabuslar başladı engelli rampası girişi var çıkış yok . evet evetçıkış da 50-60 basamaklı merdiven var.Tekerlekli sandalye ile bir iki rampadan ilerliyorsunuz çıkış yok ve basamaklı merdivende kaldınız.Dekan beye durumu ilettiğimizde (Giriş var fakat çıkışa merdiven yapılmış merdivenin yanında rampa yok)Kafeterya dada durum aynı giriş rampa çıkş merdiven ve yanında çıkış rampası yok.Bu durum bilgisi dışında olduğunu ve şimdiye dek mimari hatayı farkeden kimse olmadığını söyledi.Engelli tuvalet olmadığını ilettik.Engelli tuvaleti diğer tuvaletlerden farklı birşey olmadığını bir iki tutamak koyarız dedi.Neyseki aklı selim bir doçent! çıktı bize aynen şöyle söyledi "burada ben bir binadan öbür binaya geçinceye dek yorugunluktan ölüyorum.hangi blogda ders yapıldığını bulana dek bloglar arasında mekik dokuyorum.Engelli öğrencimiz şimdiye dek hiç olmadı çok sorunlarla karşılaşırsınız vazgeçin gidin"Dediği gibi yaptık.Gittik başka bir Üniversiteye iyiki de gitmişiz.Engelli tuvaleti,aydın ve çağdaş öğretmenleri,giriş çikiş kolaylığı ve oğlumdan başka çeşitli engelli öğrenci ve bu öğrencilerin sorunlarına çözüm için çırpınan sevecen Dekan ve kadrosu.....Şans meleğimiz hep yanımızda.Sizinde....sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Bu arada size "Doğmamış çocuğa mektuplar" kitabını okuyup okumadığınızı sormak istiyorum o kitapta şöyle bir söz vardı".... çocuk seni hiçyokluktan çekip çıkarmışlığımdan acı çekmek pahasına,ölmek pahasına meydana getirmişliğimden öylesine kıvançlanıyorum ki...

    YanıtlaSil
  7. Almanya'da yasıyorum kısa bir suredir. Hic sevmedim bu ulkeyi bazı istisna kisiler dısında korkarım ki insanlarını da. Yazmak istedigim bu degil tabi:) Ne kadar sevemesem de gozumden kacmayan bir basarıları var. Sokakta, restoranda, alışverisde, kutuphanede her yerde insanlara saglanmıs mukemmel hizmet. Kimse donup de birbirine seyretmiyor ya da yanına gidip ah ne iyi etmissinde garibanı dısarı cıkarmıssın demiyor. Cunku acınacak bir halleri yok- herseyi tadip yasayacakları kosullar hazirlanmis ve bu kosullar da insanları egitmis.

    YanıtlaSil